21 ינואר 2011

הל

Vetebrod

למה אני אוהבת הל

 *קלאופטרה נהגה להתבשם בו ולפזר בארמון שלה הל. כמוה עשו גם הרומאים והיוונים כיוון שההל בעל תכונות ממריצות וידוע כמעורר תשוקה.
* הוא ממשפחת הג'ינג'ר ונולד בהודו או סרי לנקה. שמו נגזר מלטינית Cardamomum = גרגיר.
* הויקינגים הנועזים שהגיעו לקונסטנטינופול, aka איסטנבול, הם אלה שהביאו את התבלין לארצות הסקנדינביות. מזה   אלף שנה הל הוא התבלין הפופולרי ביותר לשימוש בפטיסרי השוודי, אף יותר מקינמון ומאגוז מוסקט.
* הוא נמנה יחד עם זעפרן ווניל כתבלין היקר בעולם. הסיבה לכך היא שתרמילי ההל גדלים באשכולות, מבשילים במועדים שונים  ונקצרים באופן ידני.
* הל ירוק, שהוא הזן הכי עשיר בשמנים ארומטיים, ישמר בתרמילים לנצח בצנצנת סגורה.
* השילוב שלו עם קפה הוא מהנפוצים והעתיקים שיש. אך לא רבים יודעים שהל גם מנטרל קפאין.
* הרשימה ארוכה מלהכיל את הסגולות הרפואיות לו - מלבין שיניים, מגביר תיאבון, מקל על דרכי נשימה, ממיס אבנים בכליות, מנטרל רעל עקרבים ונחשים, עוזר לבעיות עור, מקל על רגישות לחלב ואף מקל על השפעות גלוטן בחולי צליאק. ועוד...
הל יא!

הוא גם ממש, אבל ממש טעים. הארומה שלו ממכרת. אני צריכה להחזיק את עצמי בכח שלא להשתמש בו בכל הזדמנות.
ההל מופיע אצלי במגוון תבשילים, מאפים, מרינדות, משקאות וקינוחים.
המתכון הבא הוא מאפה שוודי מסורתי מסדרת הKaffebrod (מאפה לקפה) הסקנדינבי - Vetebrod. ולפני שאתם שולפים את ההל הטחון מראש, אני מבקשת מכם, אל תקצרו הליכים, תשקיעו בלחם המופלא הזה. מכתש ועלי עוד לא הזיק לאף אחד ככל הידוע לי.

Vetebrod
רכיבים:
50 ג' חמאה חתוכה לקוביות
150 מ"ל חלב חם
8 תרמילי הל, כתושים לאבקה
30 ג' שמרים יבשים
300ג' קמח
חצי כפית מלח
50 ג' סוכר חום
1 כף דבש
גרדת לימון
מלית -
50 ג' חמאה בטמפ' החדר
50 ג' סוכר חום
1 כפית קינמון

הכנה:
מניחים את החמאה לקערה ומוזגים עליה את החלב החם. מניחים בצד עד שהנוזל פושר.
בקערה גדולה מערבבים את הקמח, הל, סוכר, גרדת לימון, שמרים ומלח. יוצרים באמצע גומה שלתוכה יוצקים את החלב עם החמאה. מעבדים לבצק. מעבירים למשטח עבודה מקומח ולשים היטב 10 דקות לקבלת בצק חלק וגמיש.

מעבירים לקערה משומנת קלות, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים כשעה.
מעבירים את הבצק למשטח מקומח ומוצאים אויר. מרדדים לריבוע של 30X30 ס"מ.

בקערה טורפים את כל חומרי המלית כ3 דקות, עד שמתקבל קרם רך.
מורחים את הבצק בקרם קינמון באופן אחיד .

מגלגלים לרולדה ומהדקים את החיבורים.
מעבירים לתבנית משומנת או עם נייר פרגמנט כשהחיבורים כלפי מטה.

בעזרת מספריים גדולות גוזרים פרוסות בעובי 1ס"מ כשהקצה נשאר מחובר.

מושכים את הפרוסות לצדדים. ומכסים במגבת. מתפיחים שוב כ45 דקות במקום חמים.


מחממים תנור ל220 מעלות. אופים 10 דקות. מורידים את החום ל180 וממשיכים לאפות עוד כ10 דקות.
מצננים על רשת צינון ומכוסה במגבת. זורים אבקת סוכר ומגישים.

Smaklig måltid:) בתאבון

3 תגובות:

  1. זה נראה מושלם!!!!!!!!!!!!

    השבמחק
  2. עבודה מושלמת. איפה מחלקים טעימות?

    השבמחק
  3. מתכון מעולה. כיף אדיר להכיר מתכון חדש עם טעמים משובחים. תודה רבה סבינה!

    השבמחק